Salibandy

Monet sekoittavat salibandyn sählyyn. Molemmissa on samat pelivälineet ja idea, mutta salibandyssa on tiukemmat säännöt ja se on ammattimaisempi laji.

Sählyä pelattiin ensimmäisiä kertoja Ruotsissa, Göteborgin alueella 1970- luvun alussa. Sähly on saanut vaikutteita katukiekosta, salibandy sählystä. Suomeen sähly tuli opiskelijoiden mukana ja 1974 ensimmäiset sählysarjat pyörivät Helsingin yliopistossa. Laji levisi nopeasti muihin opiskelijakaupunkeihin. Vuonna 1995 Suomessa pelasi sählyä ja salibandya yli 200 000 henkilöä.

Salibandyn kansainvälinen korkein liitto on International Floorball Federation (IFF), joka perustettiin 1986. Perustaja maat olivat Sveitsi, Suomi ja Ruotsi. Kansainvälisesti lajin harrastajia on yli miljoona. Tällä hetkellä IFF: ään kuuluu 18 jäsenmaata.

Säännöt

Peliaika on sarjapeleissä junioreilla 3x 15 min ja aikuisilla 3x 20 min. Joissakin turnauksissa voi olla muitakin peliaikoja. Aika juoksee koko ajan paitsi 3. erän kolme viimeistä minuuttia.

Joukkue

Kentällä voi olla korkeintaan 5 pelaajaa ja yksi maalivahti tai kuusi pelaajaa mutta ei maalivahtia.

Sisäänlyönnit

Jos pallo menee laidan yli, pallon saa vastustaja, josta pallo on mennyt yli. Palloa ei saa vetää suoraan maaliin sisäänlyönnistä, mutta jos pallo koskee maalivahtiin ensin, niin maali hyväksytään. Sisäänlyönnistä ei saa lähteä itse kuljettamaan, vaan se pitää syöttää jollekin. Palloa ei saa saattaa.

Vapaalyönnit

Pallon saa vetää vapaalyönnistä suoraan maaliin. Eikä siinäkään saa lähteä itse kuljettamaan. Jos ja kun vastustaja tekee ”muurin” niin muurin on oltava vähintään kolmen metrin päässä pallosta. Muuten on samat säännöt kuin sisäänlyönnissä.

Pelaajan varusteet

Pelaajalla ei saa olla koruja ym. jotka voisivat satuttaa muita pelaajia tai itseä. Minkäänlaisia hattuja ei saa käyttää, mutta naruttomat hikipannat ovat sallittuja. Eli varustus kokonaisuuteen kuuluu pelipaita, shortsit, sukat, kengät ja maila. Maalivahdilla on maski, alasuoja, hanskat, polvisuojat ja maalivahdin puku.

Pallo

Muovinen, voi olla monen värisiä. Painoltaan palloon 23 grammaa, pyöreä, halkaisija on 72 mm, 26 reikää, joiden halkaisija 10 mm

Maila

Mailan varressa ei saa olla kulmia. Varren päässä on oltava nuppi. Varren pituus saa olla korkeintaan 95 cm. Mailassa pitää olla aloitusmerkki leveydeltään 10 mm. Vartta saa lyhentää vain ylä-päästä. Lapaa saa käyristää vain 30 mm, kun se mitataan tasaisella pinnalla.

Pelikenttä

Kentän mitat ovat 40x20m. Pelikenttää ympäröi 50 cm korkea kaukalo, jossa on pyöristetyt kulmat. Maalin korkeus on 115cm ja leveys 160cm, syvyys on 40/65cm. Maalissa on oltava verkko ja laahus

Sääntöjä

Mailaa ei saa nostaa eikä painaa, varteen ei saa lyödä, lapa ei saa nousta yli lantion, palloon kosketus mailalla vain polven alapuolella, kädellä ei saa pelata palloa, ei saa hypätä, ei saa pelata päällä, ei saa syöttää palloa toiselle jalalla, maassa ei saa pelata, käsillä ei saa työntää, ei saa estää etenemistä. Taklaukset ja muut kovat fyysiset kontaktit ovat kiellettyjä.Vaihdot tehdään pelikatkojen aikana tai ”lennosta.” Ottelua tuomitsee kaksi erotuomaria. Paitsiota tai pitkää kiekkoa ei tunneta.

Nopea kasvu

Salibandyn kasvu on ollut täysin uskomatonta, viime aikoina ja harrastajamäärän kasvu vuodessa on ollut 30-40 %. Millään muulla lajilla ei ole ollut näin kovaa kasvua. Suomessa salibandy on kolmanneksi suosituin laji heti jääkiekon ja jalkapallon jälkeen. Monet uskovat suosion tulevan siitä että se on nopea ja fyysinen laji niin kuin jääkiekko tai jalkapallo, mutta se on paljon halvempi kuin edeltä mainitut. Hyviä pelihalleja on saatu vanhoista teollisuushalleista, joille on valtava kysyntä ympäri vuoden. Vaikka halleja on paljon ja niitä on työn alla silti pelipaikoista on huutava pula. Tunnettuja seuroja pelaa myös salibandyssa esim. TPS, HIFK ja ILVES.