Johdanto

Herisau on Sveitsin suurin kylä, oikeastaan jo kaupunki. Kaupungissa on noin 16000 asukasta. Herisau sijaitsee Itä-Sveitsissä Alppien esimaastossa lähellä St.Gallenia ja Bodenjärveä. Käytimme jutussamme esimerkkinä Herisaun Sekundar-yläastetta.

Koulupäivä

Sveitsissä koulu alkaa aamulla kello 7.20 ja loppuu 11.50, jolloin oppilaat menevät kotiinsa syömään lounasta. Koulussa ei ole kouluruokailua, Iltapäivällä koulu jatkuu kello 13.40. Viimeinen tunti päättyy viimeistään kello 17.10.

Aineet

Yläasteella pakollisina aineina ovat matematiikkaa/algebra, geometria, luonnontieto, historia, liikunta, saksa (äidinkieli), ranska, oppilaanohjaus,  käsityö/puutyö, kuvaamataito, musiikki ja kotitalous. 

Valinnaisaineita ovat englanti ja latina, jotka aloitetaan jo 7.luokalla. Ysillä valinnaisaineina ovat italia, äidinkielen tukiopetus tai lisäkurssi, geometria piirtäminen, matematiikan tukiopetus tai lisäkurssi, tietotekniikka, kotitalous, kuvaamataito, käsityö, musiikki ja teatteri (ilmaisutaito). Valinnaisaineita pitää olla vähintään kahdeksan tuntia viikossa. 

Koulukirjat saadaan koulusta ja ne maksetaan veroilla. Jos kirjoja ei palauteta tai ne on muuten huonossa kunnossa, niistä joutuu maksamaan.

Herisaun yläaste

Arvostelu

Arvostelussa käytetään numeroita 1-6. Kuusi on paras, ykkönen huonoin. Todistukset jaetaan ennen hiihtolomaa ja ennen kesää. Jos todistuksen keskiarvo on 4 tai sen yläpuolella, ei ole syytä huoleen.

Yläasteet

Herisaussa on vain yksi Sekundar-yläaste, jossa kaupungin ja lähikuntien nuoret käyvät. Kaupungissa on vielä Real-yläaste, joka on vähän huonommille oppilaille.

Koulun omistaa valtio, mutta on olemassa myös yksityisiä yläasteita, jotka maksavat paljon.

Opinnot

Sveitsiläisistä nuorista useimmat ottavat opinnot vakavasti ja lukevat läksynsä. Koska Sekundar-yläasteella on kokeita ympäri vuoden eikä vain jakson lopussa, täytyy opiskella enemmän. Jotkut opettajat eivät ilmoita, milloin koe on, joten pitää varautua siihen, että joka tunnilla voi olla koe. Niiden oppilaiden joiden keskiarvo on nipin napin nelonen, täytyy erityisesti pitää huolta siitä, ettei numero tipu kolmoseen. Muuten täytyy käydä sama luokka toiseen kertaan.

Lomat

Sveitsissä oppilailla on vähemmän lomaa kuin Suomessa. Kesällä heillä on vain viisi viikkoa vapaata. Syysloma ja kevätloma ovat pidempiä kuin Suomessa, nimittäin kolme ja kaksi viikkoa. Kaikki muut lomat ovat yhtä pitkiä kuin Suomessa.

Siisteys

Koulun pihat ovat siistejä ja hoidettuja, myös urheilukenttä on aina hyvässä kunnossa. Koulun sisäisestä siisteydestä huolehtii talonmies, urheilukentästä kenttämestari.  

Herisaun yläaste

Välitunti

Välitunnit ovat 5-10 minuutin pituisia ja silloin ollaan ulkona. Koulualueelta ei saa poistua, eikä aika oikeastaan riitä siihen. Jotkut kyllä kuitenkin poistuvat. Kymmenen välitunnilla tulee leipomoauto, josta voi ostaa sämpylöitä ja juotavia. Usein jonottaminen kestää melkein koko välitunnin.

Ilmapiiri

Koulun ilmapiiri on suunnilleen samanlainen kuin täällä Suomessakin. Jotkut tulevat toimeen kaikkien kanssa ja joillakin on joskus riita.

Teitittely

Sveitsin kulttuuriin kuuluu opettajan teitittely. Sanotaan siis: ”Päivää herra…, päivää rouva…”. Kun oppilas on täyttänyt 16 vuotta, häntäkin aloitetaan teititellä, käyttäen kuitenkin oppilaan etunimeä.

Tunneilla täytyy puhua kirjakieltä eli ”Saksan” saksaa, vapaa-ajalla ja kavereiden kesken puhutaan Sveitsin murretta.

Vapaa-aika

Vapaa-aikana sveitsiläiset nuoret käyvät musiikkikoulua, harrastavat liikuntaa ja ovat ulkona kavereiden kanssa.

  edellinenseuraava